در رابطه با بیماری سرطان رحم چه می دانید؟ یکی از بیماری های شایع زنان که در سال های اخیر شاهد گسترش آن بوده ایم، سرطان در دهانه و یا دیواره رحم است. این بیماری یکی از بیماری های خطرناک جهان است که در بسیاری از موارد فرد بیمار مجبور به برداشتن رحم می شود. این بیماری اندام تناسلی بانوان و دستگاه تولید مثل آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد واگر به موقع تشخیص داده نشود و یا به موقع درمان نشود، ممکن است دیگر اندام های بدن مانند لگن و روده ها را نیز درگیر کرده و تهدیدی جدی برای سلامت فرد بیمار باشد.  بیماری سرطان رحم چیست؟

از بیماری های شایع زنان که در سال های اخیر شاهد گسترش آن بوده ایم، سرطان در دهانه و یا دیواره رحم است.

سرطان رحم چیست؟

رحم عضوی از بدن انسان و سیستم تناسلی و دستگاه تولید مثل است. این عضو وظایف مختلفی را در بدن به عهده دارد. سرطان رحم یک بیماری در زنان است که رحم و دستگاه تناسلی بانوان را درگیر می کند.

این بیماری که اغلب با عنوان سرطان آندومتر شناخته می شود، در غشای سلولی، سلول های رحم ایجاد می شود. لازم است بدانید این سرطان با  دیگر سرطانهایی  که تحت عنوان سرطان دهانه رحم شناخته می شود، تفاوت دارد.به طور کلی این سرطان در سنین بعد از یائسگی شیوع بیشتری دارد.

این سرطان اغلب سریع تشخیص داده می شود. زیرا این سرطان موجب خونریزی در ناحیه واژن شده و زندگی عادی را مختل می کند. گاه پزشک متخصص بیماری های زنان ممکن است تجویز به برداشتن رحم کند و گاه با توجه به شدت بیماری ممکن است با دارو و روش های دیگر بیماری را کنترل کند.

علائم بیماری سرطان در رحم
احساس درد در ناحیه لگن و مشاهده ترشحات آبکی و خونی

علائم سرطان رحم چیست؟

همان طور که گفتیم این بیماری  به خونریزی های غیر عادی در ناحیه واژن همراه است. این خونریزی ها موجب می شوند که زندگی فرد تحت تاثیر قرار گرفته و گاه مختل شود. این مسئله به خصوص در زمانی مهم و جدی می شود که فرد خونریزی ها را در دوران بعد از یائسگی خود مشاهده کند. البته لازم است متذکر شویم که هرگونه خونریزی قبل از دوران یائسگی ربطی به سرطان در ناحیه رحم ندارد و ممکن است مربوط به قاعدگی باشد.

احساس درد در ناحیه لگن و مشاهده ترشحات آبکی و خونی از دیگر علائم وجود این سرطان در رحم بانوان هستند.

علت ایجاد سرطان رحم چیست؟

مطابق با تحقیقاتی که توسط پزشکان و محقق صورت گرفته است، نمی توانیم یک علت مشخص را ایجاد بیماری رحم در بانوان بیان کنیم. به گفته ی پزشکان متخصص زنان، یکی از عوامل مهم در ایجاد این سرطان بالا بودن هورمون استروژن است. استروژن یکی از هورمون های اصلی تخمدان ها به حساب می آید. هنگامی که این هورمون در بدن بیش از اندازه ترشح شود ممکن است موجب سرطان در رحم بشود. علاوه بر آن یکی دیگر از علل مهم ایجاد این بیماری، دلایل ژنتیکی است. در برخی موارد هم مصرف مداوم دارو های سرطان پستان ممکن است موجب ایجاد بیماری در ناحیه رحم بشود.

تشخیص سرطان رحم

چه زمانی باید برای تشخیص سرطان رحم به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که هرگونه خونریزی غیر عادی به صورت مداوم و پی در پی، در واژن خود مشاهده نمودید به پزشک متخصص بیماری های زنان مراجعه کنید. اگر قبل از سن یائسگی این خونریزی ها را مشاهده نمودید، ابتدا اطمینان حاصل کنید که خونریزی ها مربوط به دوران قاعدگی نباشند. به عنوان مثال تاریخ و طول دوره ی قاعدگی خود را کنترل نمایید.البته لازم است بدانید در برخی موارد ممکن است خونریزی ها به سایر عوامل دیگر بستگی داشته باشند. این نکته را پزشک متخصص زنان می تواند تشخیص دهد.

درمان سرطان رحم چگونه است؟

برای  این بیماری درمان های مختلفی وجود دارد. استفاده از هر یک از این روش های درمانی به تشخیص پزشک، علت و شدت سرطان بستگی دارد. به طور کلی درمان های این بیماری  را می توانیم به موارد زیر دسته بندی کنیم:

  • پرتو درمانی:
  • در این روش پزشک متخصص زنان با استفاده از پرتو هایی مشابه با اشعه ایکس که حامل انرژی زیادی هستند، برای از کشتن سلول های سرطانی اقدام می کند.
  • هورمون درمانی:
  • در این روش پزشک متخصص زنان ابتدا تشخیص می دهد که علت ایجاد سرطان یک هورمون خاص است. سپس برای از بین بردن سلول های سرطانی و یا علائم سرطان از داروهایی استفاده می شود که اثر این هورمون را کم کرده و یا آن را مسدود می کنند.

تشخیص سرطان رحم

  • شیمی درمانی:
  • در این روش پزشک متخصص زنان با استفاده از دارو درمانی تلاش می کند تا سلول های سرطانی را کوچک کرده و یا آن ها را از بین ببرد.
  • جراحی:
  • اما روش معمول و رایج برای درمان  جراحی است. . یکی از روش های جراحی مهم برای از بین بردن سلول ها و بافت های سرطانی، جراحی هیسترکتومی است.
  • در این روش که هم نوع ساده و هم نوع رادیکال دارد پزشک معالج شما قسمت های مختلف را از رحم و دستگاه تناسلی شما بر می دارد.

در هیسترکتومی ساده پزشک معالج با استفاده از جراحی، رحم و دهانه ی رحم را از بدن خارج می کند. در هیسترکتومی رادیکال پزشک شما اقدام به برداشتن رحم، دهانه ی رحم، قسمتی از بافت واژن و اطراف آن می کند.

همچنین اگر شما در دوران یائسگی باشید ممکن است عمل جراحی سالپنگواوفورکتومی که برای برداشتن تخمدان ها و لوله های فالوپی است، برای شما تجویز شود.جراحی هیسترکتومی به وسیله چند برش در ناحیه شکم انجام می شود. سپس پزشک متخصص زنان با استفاده از لاپاراسکوپی و تجهیزات دیگر اقدام به برداشتن بافت هایی می کند که با سلول های سرطانی درگیر هستند.

فریز کردن دهانه رحم

یک روش درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی و یا سلول های مشکوک  فریز کردن دهانه رحم است. این روش درمانی توسط متخصص زنان و با استفاده از گاز نیتروژن انجام می شود. در واقع این کار برای برداشتن سلول هایی از دهانه رحم انجام می شود

پیگیری پس از درمان (فالوآپ)

پس از اتمام درمان، بیمار تحت آزمایش هایی برای تعیین میزان اثربخشی درمان قرار می گیرد. همچین فرد تحت آزمایش های خون و روش های عکس برداری برای تشخیص عود بیماری قرار می گیرد. پزشک از بیمار می خواهد که به طور مرتب جهت انجام آزمایشات و معاینات مراجعه کند تا در صورت عود مجدد به سرعت تشخیص داده شود. پزشک، زمان ویزیت های پیگیری شما را برایتان تعیین می کند.

یکی از تست های مهم در تشخیص بیماری های زنان، تست پاپ اسمیر است. این تست منظور بررسی دهانه رحم از نظر سرطان سرویکس انجام می شود. انجام این تست بین 5 الی 10 دقیقه به طول می انجامد و درد زیادی ندارد. این تست می تواند راهنمای خوبی برای بررسی بیماری دهانه رحم  باشد. نتیجه این تست می تواند به پزشک متخصص زنان در تشخیص و درمان بیماری ها به خصوص سرطان دهانه رحم، کمک کند. در ادامه مطلب با ما همراه باشید

شما میتوانید سوالات خود را مطرح کرده تا خانم دکتر معصومه ظفری متخصص زنان و زایمان و نازایی پاسخ شما را بدهند..

بازدیدها: 200

4 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *