نمایش نموداری پتانسیل های تولید شده توسط قلب و یا در واقع نوار فعالیت الکتریکی قلب را الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب می گویند.
امواج الکتریکی قلب، توسط دستگاه الکتروکاردیوگراف (ECG / EKG) بر روی کاغذ شطرنجی مخصوصی، که از تعدادی مربع ریز و درشت تشکیل شده است، ترسیم می شوند. نوار قلب بعنوان اقدامی روتین و اولیه در بررسی درد های قلب و سکته های قلبی ارزش خاصی دارد که برای تمام کسانی که مشکوک به آنژین صدری و سکته قلبی یا مشکلات حاد قلبی می باشند توصیه و انجام می شود.
فهرست
Toggleآماده شدن جهت گرفتن نوار قلب
- بیمار قبل از انجام تست نباید فعالیت فیزیکی شدید داشته باشد.
- بیمار بهتر است به دور از استرس باشد.
- بیمار قبل از مراجعه وعده غذایی سنگینی میل نکرده باشد.
- در مورد آقایان تراشیدن موهای سینه ضروری است.
نوار قلب چیست؟
نموداری است که نشان دهنده فعالیت الکتریکی هر ضربان قلب و نیز ریتم ضربان های متوالی قلب می باشد. در این روش برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب که از طریق ثبت سیر یک ایمپالس الکتریکی از منشا آن، درگره سینوسی- دهلیزی، که باعث انقباض قلب می شود، انجام می شود.
سیگنال ها به واسطه الکترودهای فلزی که به کمک پرستار یا تکنسین به اندامها و قفسه سینه متصل میشوند ثبت می گردد. نوار قلب یا الکتروکاردیوگرافی در کل فرآیندی ساده و بی خطر است و اطلاعاتی ارزشمند در رابطه با قلب را به متخصص قلب ارائه می دهد.
نوار قلب چگونه گرفته میشود؟
نحوه گرفتن نوارقلب یکی از ابتدائی ترین مهارت های مورد نیاز پرستاران و کارکنان بالینی و مراکز بهداشتی و تخصصی بیمارستان و درمانی است. نوار قلب (الکتروکاردیوگرام) اطلاعات بسیار ارزشمندی از وضعیت سلامت قلب در اختیار پزشک و تیم درمانی قرار می دهد. این مسئله اهمیت دقت در انجام صحیح و گرفتن نوار قلب کامل بیمار را به ما یاد آوری می کند.
تکنسین، ده الکترود را با پد چسب به پوست قفسه سینه متصل میکند(اگر پسر هستید لازم است موهای سینه ی خود را بتراشید تا فرآیند به درستی انجام شود) طی فرآیند شما مستقیم و رو به بالا دراز کشیده و رایانه اطلاعات لازم را از طریق اتصالات بر روی کاغذ ثبت میکند.
بعد از انجام تست، پرستار یا تکنسین الکترودها را از بدن بیمار جدا میکند که ممکن است بعد از جدا کردن الکترودها، پوست در محل آن، کمی حساس و قرمز شود که اغلب این موضوع مهمی نیست و نیازی به درمان ندارد. بیمار پس از انجام تست می تواند به راحتی به فعالیت های روزمره خود بازگردد. کل فرآیند گرفتن نوار قلبی کمتر از 10 دقیقه زمان می برد.
در نوار قلب چه مواردی مشخص میشود؟
- تعداد و الگوی غیرطبیعی ضربانات قلب
- ضخیم شدگی عضلات دیوارۀ قلب در اثر فشار خون بالا یا سایر بیماری ها
- شواهد حملۀ قلبی اخیر و اثرات بر جای مانده از حملات قلبی گذشته
- نواحی از قلب که خونرسانی کافی ندارند
- شواهد اختلالات الکترولیتی در بدن
افزایش دقت نوار قلبی
برای داشتن نوار قلبی بهتر باید شرایط زیر نیز در نظر گرفته شود :
- بیمار کاملا راحت باشد. ترجیحا پوشیدن لباس آزاد
- اطراف بیمار تلویزیون، موبایل، رادیو روشن نباشد.
- استفاده از سیم ارت در صورت نیاز (وقتی پارازیت زیادی در نوار مشاهده می شود)
- به تخت بیمار تکیه ندهیم.
- استفاده از ژل لیدوکائین یا آب بر روی سطح پوست بیمار جهت افزایش رسانایی و ثبت بهتر جریان الکتریکی قلب
نحوه اتصال لید ها برای گرفتن نوار قلب
روش کار به این شکل است که سیمهای مربوط از طریق گیرهها یا بادکشهای مخصوصی به بدن وصل میشوند و بعد از تنظیم دستگاه، 12 لید قلبی و 1 لید بلند از فرد گرفته می شود. وصل بودن درست تمام سیم ها برای گرفتن یک نوار دقیق لازم است. محل وصل شدن بادکش های جلوی قلبی نیز اهمیت خاصی دارد و فرد باید با این کار کاملا آشنا باشد.
بایستی که بیمار ساعت و سایر لوازم فلزی خود را در بیاورد. سیم های مربوط به جلوی قلب نیز با بادکش های خاص و یا ترتیب مشخصی از جلوی قلب تا پهلو ی چپ به بیمار چسبانده میشوند و سپس به صورت اتوماتیک یا دستی 12 نوع مختلف نوار گرفته می شود.
در هر نوع سیم های خاصی دریافت الکتریسیته را بر عهده دارند، تا در نهایت نمایی کامل از قلب برداشته شود. 6 نوار اول وظیفه ثبت لیدهایی از دست و پا را به عهده دارند و 6 نوار دوم مربوط به سیم های جلوی قلبی میباشند. در ضمن معمولاً یک نوار بلند تر از لید شماره 2 گرفته می شود تا سلامت ضربان قلب در طول زمان مشخص شود.
اهمیت گرفتن نوار قلب
هنگامیکه فشار خون خیلی بالا میرود برای اینکه قلب از عهده ی افزایش بار تحمیل شده برآید قلب بزرگ می شود و این عمل منجر به افزایش ولتاژ در الکتروکاردیوگرام می شود و شاخص غیر مستقیمی از اندازه قلب را فراهم میکند.
وقتی فردی مبتلا به هایپرتروفن بطن چپ باشد، میبایست جهت درمان فوری فشار خون بالا، فشار خون خود را پایین بیاورد. چون این مشکل نمایان گر این مطلب است که عضله قلب تحت فشار شدیدتری قرار دارد تا بتواند همراه با افزایش غیر طبیعی فشار خون ، خون را به همه نقاط بدن تلمبه کند.
بخش تخصصی قلب و عروق این مرکز با بهرهگیری از پزشکان عضو هیئت علمی دانشگاههای علوم پزشکی، در حوزههای درمانی زیر مشغول به خدمترسانی است:
- معاینه بیماران، درمان بیماریهای قلبی عروقی و کنترل فشار خون
- انجام الکتروکاردیوگرافی و اکوکاردیوگرافی
- انجام تست ورزش , انجام معاینات بعد از جراحی قلب باز و آنژیوپلاستی
- چکاپ منظم سالیانه قلب و عروق , هولتر نوار قلب و هولتر فشار خون
بازدیدها: 61
[…] بیشتر بدانیم: تست نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام چیست؟ […]